Riot Games ingin mengubah langkah menangani pemain toksik selepas usaha awal tidak berkesan

Riot Games membincangkan dalam catatan blog yang dikeluarkan hari ini mengenai penemuan terbaru yang dikumpulnya mengenai ketoksikan pemain VALORANT dalam sembang teks dan suara.

Antara maklumat bernilai daripada catatan blog itu ialah apabila Riot meninjau pemain VALORANT, mereka mendapati bahawa ‘kekerapan pemain menghadapi gangguan dalam permainan kami tidak berkurangan dengan ketara.’

Pada bulan Januari, VALORANT menggantung lebih 40,000 pemain. Gantungan itu akan berlangsung antara beberapa hari hingga setahun penuh, dengan gantungan kekal hanya untuk tingkah laku yang paling teruk.

Riot Games mengakui bahawa kerja yang dilakukan setakat ini adalah asas dan mereka membincangkan beberapa perkara yang mereka usahakan untuk mengurangkan gangguan dalam permainan mereka.

Pada masa ini, VALORANT merancang untuk melaksanakan hukuman yang lebih keras. Hukuman yang setakat ini adalah ‘konservatif’ semasa data dikumpul.

Riot Games mula berasa lebih yakin dengan kaedah pengesanan mereka dan akan mula memberikan lebih banyak hukuman berdasarkan pengesanan.

VALORANT juga mempunyai pengesanan automatik perkataan “sifar toleransi” dan sedang berusaha mencari cara untuk menghukum pemain itu dengan serta-merta dan bukannya selepas permainan. Pemain boleh mengelakkan pengesanan dengan mengubah sedikit perkataan.

Akhir sekali adalah gantungan komunikasi suara. Ia sukar untuk mengesan apabila pemain yang dilaporkan menyalahgunakan sembang suara dan memerlukan proses yang lebih manual untuk menghukum pemain. 

Riot Games bercadang untuk lebih telus tentang perubahan-perubahan tentang komunikasi ini.

Sumber rujukan: Riot Games

RELATED NEWS

+