Roblox tidak boleh diakses lebih 70 jam, dikatakan bukan kerja penggodam

Roblox dilaporkan mengalami masalah pelayan mulai hari Khamis sehingga Ahad baru-baru ini. Platform penciptaan permainan yang sangat popular mula-mula mengalami masalah pada sekitar jam 7PM pada 28 Oktober. Syarikat Roblox pada mulanya berkata mereka ‘bekerja keras untuk memulihkan keadaan,’ dan mereka mengenal pasti ‘punca utama sebagai [suatu] isu sistem dalaman.’

Pada hari Ahad, syarikat itu berkata dalam satu ciapan bahawa mereka mengenal pasti punca isu dan penyelesaian, tetapi tidak menghuraikan perkara itu.

Roblox mengesahkan platformnya tidak mengalami masalah disebabkan oleh ‘pencerobohan luar’ dan syarikat itu sedang berusaha ‘sepanjang masa’ untuk menyelesaikan gangguan besar itu. “Kami percaya kami mengenalpasti punca dalaman yang mendasari gangguan tanpa bukti pencerobohan luaran,” kata jurucakap Roblox.

“Kami sedang dalam proses melaksanakan kerja kejuruteraan dan penyelenggaraan yang diperlukan untuk mendapatkan semula Roblox dan beroperasi secepat mungkin. Kami memohon maaf kerana komuniti kami tidak dapat menggunakan Roblox pada masa ini.”

Ia adalah gangguan yang sangat lama untuk Roblox, dengan pemain tidak dapat mengakses permainan selama lebih tiga hari. Tapak Roblox utama pergi ke luar talian ke dalam mod penyelenggaraan, dan halaman status hanya dikemas kini selepas lebih daripada 24 jam pada hari Sabtu.

RELATED NEWS

+