Sony mendedahkan aksesori PSVR2 yang lebih kemas dari sebelumnya

Sony mendedahkan imej rasmi pertama pada set kepala PSVR2, bersama dengan pengawal Sense.

Dalam catatan Blog PlayStation baharu, naib presiden kanan pengalaman platform PlayStation, Hideaki Nishino, mendedahkan reka bentuk baharu untuk set kepala VR generasi akan datang dengan paparan terkini pada pengawal Sense yang akan tiba bersamanya.

Beberapa imej baru dikongsi yang menunjukkan PSVR2 yang mempunyai bentuk yang sama dengan pengawal.

“Bentuk bola bulat mewakili pandangan 360 darjah yang dirasai pemain apabila mereka memasuki dunia realiti maya, jadi bentuk ini menangkapnya dengan baik,” kata Nishino.

“Ia bukan sahaja item menarik sebagai hiasan ruang tamu anda, tetapi juga akan membuatkan anda tenggelam dalam dunia permainan anda, sehingga anda hampir terlupa anda sedang menggunakan set kepala atau pengawal,” tambahnya lagi.

Dia menyebut bahawa pasukan itu memberi perhatian yang teliti terhadap ergonomik set kepala dan menjalankan ujian untuk memastikan keselesaan untuk pelbagai saiz kepala. Ia juga mempunyai skop boleh laras yang meletakkan kawasan skop lebih dekat atau jauh dari muka.

PSVR2, yang lebih ramping dalam reka bentuk dan berat kurang, juga mempunyai dail pelarasan lensa dan motor terbina dalam untuk maklum balas set kepala. Terdapat juga reka bentuk ruang udara agar pengguna berasa selesa menggunakannya.

Sony juga mengesahkan sebelum ini bahawa PSVR2 akan menyertakan 4K HDR, penjejakan yang dipertingkatkan seperti kamera dalam-luar dan teknologi penderia.

Setakat ini, Sony belum mendedahkan harga atau tarikh pelancaran bagi aksesori ini.

Sumber rujukan: Sony

RELATED NEWS

+