Tencent akan membeli Sumo Group, pembangun permainan video Sackboy

Tencent sudah membuat keputusan untuk membeli Sumo Group, pemilik Sumo Digital (Sackboy: A Big Adventure, Crackdown 3), The Chinese Room (Everybody’s Gone to the Rapture, Dear Esther) dan banyak lagi. Perjanjian itu dibuat oleh kedua-dua pihak dengan nilai belian sebanyak AS$1.27 bilion.

Seperti yang dilaporkan oleh GamesIndustry, sebuah gergasi hiburan dari China yang sudah memiliki sepenuhnya Riot Games (League of Legends) dan 40% dari Epic Games (Fortnite).

Mereka sudah memberikan sokongan kepada Sumo Group dalam projek-projek yang harus disewa.

Walaupun studio Sumo sudah membuat IP mereka sendiri selama bertahun-tahun, kumpulan ini terkenal kerana mengambil projek dari syarikat lain. 

Ketua Pegawai Eksekutif Sumo Group, Carl Cavers berkata: “Peluang untuk bekerja dengan Tencent adalah peluang yang tidak perlu kita sia-siakan. Ini akan membawa dimensi yang lain kepada Sumo, memberikan peluang bagi kita untuk benar-benar mencapai impian di dalam industri yang luar biasa ini dengan cara yang sebelum ini tidak mampu dicapai.” 

Perjanjian itu telah dipersetujui, tetapi tertakluk kepada persetujuan pemegang saham. The Guardian melaporkan bahawa Tencent sudah bersetuju untuk menyokong pengambilalihan dari 27% pemegang saham sementara itu Tencent sendiri sudah memiliki 8.75% daripada Sumo.

Artikel ini diterjemahkan dari laman web rasmi IGN SEA. Anda boleh membaca artikel penuh di SINI.

RELATED NEWS

+