Thailand kini mengiktiraf e-sukan sebagai sukan profesional

Persekutuan Sukan Elektronik Asia (AESF) mengumumkan bahawa Thailand kini secara rasmi mengiktiraf e-sukan sebagai sebuah sukan profesional. Menurut AESF, Kerajaan Thailand kini memahami sepenuhnya potensi industri e-sukan. Mereka akan bekerjasama dengan Persekutuan E-Sukan Thailand (TESF) untuk memberi latihan di e-sukan di negara ini.

Berita ini dilihat dari satu kicauan dari akaun Twitter rasmi AESF yang boleh dilihat di bawah.

Kerajaan Thailand juga meletakkan taraf e-sukan setanding dengan sukan-sukan profesional lain seperti bola sepak, takraw, golf, dan lain-lain lagi.

Sebagai salah satu sukan profesional Thailand, e-sukan kini akan memiliki hak dan peluang untuk meminta bantuan dan sokongan dalam pelbagai bidang dari jawatankuasa sukan profesional serta ‘Dana Promosi Sukan Profesional’ dari Lembaga Sukan Thailand (SAT).

Pihak-pihak itu akan menawarkan bantuan kepada atlet e-sukan melalui pengembangan atletik, penghormatan, dan mempromosikan atlet menjadi profesional di dalam dan luar negara. AESF serta TESF juga akan mengatur pengurusan acara sukan profesional, kelab, dan persatuan lain.

RELATED NEWS

+