Bigetron Red Aliens mengubah langkah selepas gagal layak ke pusingan akhir PMGC

Pasukan PUBG Mobile terhebat di rantau Asia Tenggara, Bigetron Red Aliens atau lebih dikenali sebagai BTR, mempunyai barisan pemain yang baik, namun pasukan itu bergelut untu mengekalkan prestasi pada tahun ini.

Oleh itu, mereka bercadang untuk mengubah barisan pasukan mereka untuk cabaran akan datang.

Pengurus Pasukan Baharu

Pengurus pasukan BTR, Isfantasea atau nama penuhnya Isfan Satriya Wijaya, mengundur diri susulan prestasi pasukan BTR yang merudum pada musim lepas. Isfantasea bersama BTR sejak 2019 dan sempat melihat BTR menjulang piala dunia PMCO Global Final 2019.

Beliau kini digantikan oleh Jerroy yang sudah merancang pelbagai program untuk memastikan disiplin dan mewujudkan tabiat sihat untuk menjadikan pemain berkembang sebagai individu di samping memastikan mereka bersedia untuk menghadapi sebarang cabaran.

JangS Sebagai Jurulatih

Muhammad Farhan atau JangS akan kekal sebagai jurulatih pasukan Bigetron RA. Walaupun terdapat pelbagai khabar angin bahawa beliau akan mengangkat kaki dari pasukan, khabar angin itu tidak benar.

Beliau dilaporkan sudah merancang pelan latihan menuju ke liga kompetitif seterusnya.

Nasib Ayam Tambatan, Ryzen

Muhammad Albi, atau Ryzen, adalah pemain teras pasukan BTR dan antara pemain rusher yang paling digeruni di seluruh dunia. Beliau juga memegang rekod kill tertinggi di peringkat global PUBG Mobile.

Namun, baru- baru ini, beliau kelihatan tidak mampu meniru gaya permainan lamanya yang dikenali ramai.

Tambahan pula, dengan ketibaan pemain Malaysia, Dhiya Ulhaq atau Uhigh, beliau sering diletakkan di bangku simpanan beberapa kali kerana prestasinya.

Kontrak Ryzen tamat pada penghujung 2021, dan tiada pembaharuan yang diluluskan daripada pihaknya walaupun BTR menawarkan kontrak baru kepadanya.

Ryzen dilaporkan meminta lebih masa untuk berfikir sama ada dia mahu berehat dari bersaing secara kompetitif atau memperbaharui kontraknya.

Asian Games 2022 

Pihak atasan Bigetron Red Aliens juga berkata bahawa mereka sanggup melepaskan barisan pemain ini untuk mewakili negara jika diminta berbuat demikian.

Semoga dengan langkah perubahan ini, BTR mampu mengembalikan zaman kegemilangan yang mereka pernah alami suatu ketika dahulu.

Sumber rujukan: Gaming on Phone

RELATED NEWS

+