Lebih puluhan ribu pemain sudah ‘tawar hati’ dengan New World

MMO baharu Amazon, New World, dilaporkan kehilangan lebih separuh jumlah pemainnya hanya sebulan selepas pelancarannya pada PC.

Walaupun mencapai kemuncak serentak sepanjang masa yang mengagumkan iaitu sejuta pemain pada 3 Oktober, Forbes mendapati bahawa angka di SteamCharts agak merosot dengan kadar serentaknya jatuh sekitar 135,000 pemain setiap minggu sejak dilancarkan.

Dalam kata lain, 135,000 orang berhenti bermain New World setiap minggu.

Setakat minggu lepas, kiraan pemain serentak New World adalah sebanyak 508,000. Ini kira-kira separuh daripada jumlah pemain pada awal bulan.

Sudah tentu, penurunan bilangan pemain tidak selalunya mengejutkan atau menjadi kebimbangan, dalam beberapa minggu pertama selepas pelancaran, tetapi New World adalah sebuah permainan MMO, yang sepatutnya, secara teori, menikmati pangkalan pemain yang lebih stabil daripada permainan naratif pemain tunggal yang sesetengahnya mungkin hanya bermain selama satu atau dua minggu sebelum menyelesaikan dan beralih kepada sesuatu yang lain.

Adalah wajar untuk mengatakan bahawa penurunan itu mungkin tidak berpunca daripada satu isu tertentu seperti isu yang pelbagai, seperti apabila maklumat ‘salah’ Amazon sendiri secara salah memaklumkan pemain bahawa pemindahan boleh dilakukan selepas studio itu sendiri meminta mereka untuk menyertai pelayan dengan masa menunggu yang rendah kerana ia berfungsi untuk meningkatkan had populasi pelayan sedia ada.

Pelancaran New World juga datang dengan laporan baru bahawa New World masih merosakkan kad grafik mahal, selepas ia didapati melakukannya dalam beta permainan. Pada bulan Julai, sebagai tindak balas kepada kebimbangan itu, Amazon mengeluarkan tampalan (patch) untuk mengehadkan kadar bingkai pada skrin menu MMO.

RELATED NEWS

+