Konsol mudah alih buatan Malaysia, Playdate ditangguh pelancarannya ke tahun hadapan

Panic menangguhkan penghantaran pertama konsol mudah alih Playdatenya, yang seakan-akan bentuk Game Boy tetapi dengan engkol, ke tarikh awal 2022.

Syarikat itu berkata bahawa unit awal dihantar dengan bateri yang tidak berfungsi seperti yang diharapkan, memaksanya menghantar unit pulang ke Malaysia untuk mendapatkan bateri baharu.

Panic juga berkata bahawa ia terjejas oleh kekurangan cip global dengan cara yang ketara. Bekalan tambahan CPU semasa Playdate tidak akan tersedia selama dua tahun, menurut Panic.

Untuk mengatasinya, unit Playdate yang akan datang pada tahun 2022 akan mempunyai papan utama yang disemak semula yang menggunakan CPU yang lebih mudah didapati. Masalah ini bukan sahaja dihadapi oleh Panic, malah Sony dan Nintendo juga dilaporkan menghadapi isu yang sama.

Jika anda sudah meletakkan pesanan pra-tempah untuk sebuah Playdate, anda sepatutnya menerima e-mel yang menyatakan tarikh anggaran penghantaran Playdate anda.

Pesanan kini dimasukkan ke dalam lima kumpulan yang berbeza dan e-mel anda akan menyatakan kumpulan anda. Panic mengingatkan bahawa anggaran tarikh penghantaran tertakluk kepada perubahan, jadi mungkin terdapat lebih banyak anjakan ke bawah.

Berita mengenai kelewatan Playdate tiba sehari selepas Steam Deck ditangguhkan selama dua bulan hingga Februari 2022 disebabkan isu rantaian bekalan global. 

Panic juga berkongsi beberapa berita tentang perisian pembangunan Playdate. Pulp, alat pembangunan tanpa kod syarikat, ditetapkan untuk tiba dalam beta awam pada Januari 2022, manakala Playdate SDK penuh dijadualkan untuk dilancarkan pada Februari 2022.

Sumber rujukan: Play.date

RELATED NEWS

+